Page Rank

PageRank Kereső optimalizálás

2010. február 11., csütörtök

Mitől sikeres egy mozaikcsalád?



A MozaikCsalád Magazinból megtudhatjuk, hogyan mérhető mozaikcsaládunk sikeressége. Ez az évértékelések ideje, ezért úgy döntöttem, ezt én sem hagyhatom ki. 
Lássuk, milyen sikeres a mi kis mozaikcsaládunk?
Új család, új életstílus kiépítése...Az új család a régi család romjainak mentén kénytelen formálódni. El kell gyászolni a múltat, de utána a jövőre kell koncentrálni, a jövőt kell építeni. Feladat az új életstílus megtalálása. Nálunk az édesanya a gyászidőszakot új párjának azonnali beköltöztetésével úgy lerövidítette, hogy nem csoda ha Vivien, párom lánya még nyolc hónapja is a hét éve történt válás fölött sajnálkozott, pedig nem is emlékezhet a családra, mint működő egységre. Szerencsére páromnak sikerült elköltöznie a volt felesége fölötti lakásból és így saját világot, rítusokat kialakítanunk. Ha kevesebbszer ellenőrizné gyerekeit telefonon a fejlődés látványosabb lehetne.
Reális elvárások a mozaikcsalád integrációjával kapcsolatban...Nem szabad az azonnal kialakuló tökéletes harmónia vagy a minden mostoha gonosz téves mítoszokra építeni. Nyílván a gyerekek életkorától is függ, milyen gyorsan válik egységgé az új család. Inkább számítsunk többre, mint kevesebbre. Ez lehet akár hat hónap vagy hat év.Mi úgy érzem az út közepén járunk. Illúzióból talán kevesebb, részsikerekből talán több van.
Jó párkapcsolat...Még ha úgy is tűnik, hogy a mézeshetekhez az öt fő már tömeg, időt és teret kell szentelni a párkapcsolatra. Merni kell átélni életünk filmjét, mint Heath Ledger ebben a brilliáns epizódban (can't take my eyes off you).
Konstruktív rituálék, tradíciók...Az a cél, hogy az új család a nyaralásokon, ünnepeken kialakíthassa a rá jellemző szokásokat. Kedvencünk, a megmutatni a világ egy-egy apró pontját. Büszke vagyok a kirándulásainkra, amit az elmúlt időszakban volt lehetőségünk megszervezni és merem hinni, hogy a sok-sok szervező munkámnak komoly hatása lehet a párom gyerekeinek fejlődésére. Az ünnepek megszervezésében az édesanyjuk sokkal kiválóbb munkát végez, a celebrálás a vérében van.
Kielégítő mostohaszülő-mostohagyerek kapcsolat...A cél a win-win játszma, ahol mind a kettő profitál a kapcsolatból. Sok idő szükséges, míg összecsiszolódnak a nem egymáshoz illeszkedő mozaikok és tartalmassá, konstruktívvá válik a kapcsolat. Vannak időszakok, amikor úgy érzem, jó hogy az én életemet is látják mintaként és vannak időszakok, amikor piszok nehéz szembesülni azzal, hogy ha fene,fenét eszik, akkor sem az én értékrendem érvényesül, hanem a velem tökéletesen ellentétes Édesanyáé. Hogy nálam-e a bölcsek köve? Nem, én is tévedhetek. Hogy az Édesanyjuk sokkal jobban szereti őket, mint én? Igen és ez így van rendjén. Hogy látom-e Édesanyjuk erkölcsi megingásait a gyerekekben? Igen. Tudok erről nem tudomást venni? Nem, mert én sem vagyok szent.
A két mozaikcsalád kooperációja...Az lenne az ideális, ha a két mozaikcsalád nem versenyezne, hanem a gyermekek érdekeit szem előtt tartva kooperálna egymással. Azt hiszem nálunk ez az alapoknál megbukott. Mivel a kiindulási pont a nem túl erényes kilépek a házasságomból a szerelmem miatt, de ezt letagadom a gyerekeim előtt, ha az önigazolásként kialakított töketlen apa képét vetítem a gyerekeimbe, ha a gyerektartás maximalizálásáért a tények meghamisitására koncentrálok viselkedés,akkor nagyon messziről indultunk és nem túl messze jutottunk. A mi filmünkben a "This is the beginning of a beautiful friendship" mondat legalább olyan hitelesen hangzik, mint a Casablanca végén.

Forrás: A siker mérésére a tanácsot a Stephen F. Duncan, Professor, School of Family Life, Brigham Young University javasolta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése